Το Πευκόμελο
honey

Το πευκόμελο προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου Marchalina hellenica γνωστό ως βαμβακάδα, εργάτης, του πεύκου. Το μέλι πεύκου έχει αντισηπτική δράση, βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και δρα ενάντια στον βήχα και στην ουρική αρθρίτιδα. Επίσης είναι ένα θαυμάσιο φάρμακο για την καταπολέμηση των παθήσεων του λαιμού ενώ χάρη στο χαμηλό Ph και στην υψηλή περιεκτικότητά του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα παθογόνων μικροοργανισμών συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Επιπλέον, το πευκόμελο έχει έντονη αντιοιστρογονική δράση σε καρκινικά κύτταρα του μαστού, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χολίνη βοηθά τα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Τέλος, δεν περιέχει το ένζυμο Καταλάση και ως εκ τούτου έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας. Η υψηλή θρεπτική αξία του οφείλεται στο υψηλό ποσοστό τέφρας που διαθέτει και στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που συνυπάρχουν στη σύστασή του. Από τις ουσίες αυτές κυρίαρχη θέση κατέχουν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κ.λπ.) τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο πευκόμελο. Έκτος από ιχνοστοιχεία το μέλι από πεύκο είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (φρουκτόζη, δεξτρόζη, σακχαρόζη), οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, ένζυμα, βιταμίνες, νάτριο και κάλιο ενώ έχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλια. Η συμβολή του πευκόμελου στη διατροφή και στην υγεία του ανθρώπου είναι πολύτιμη και γι’ αυτό συστήνεται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, σε αθλητές και σε παιδιά.

pine
Όροι αποθήκευση / Κρυστάλλωση > 18 μήνες                                       
Φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος(< 15°C για μεγάλη χρονική περίοδο).
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ: Απρίλιος - Μάιος & Σεπτέμβριος - Οκτώβριος


Το Ανθόμελο
honey

Το ανθόμελο είναι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Από τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο ελληνικό ανθόμελο. Τα αρώματα που υπάρχουν στο ανθόμελο της ελληνικής φύσης, μπορούν να διεγείρουν τις αισθήσεις και του πιο απαιτητικού καταναλωτή.

flower
Όροι αποθήκευση / Κρυστάλλωση > 4 μήνες                                       
Φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος(< 15°C για μεγάλη χρονική περίοδο).
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ: Απρίλιος - Αύγουστος


Το μέλι ΠΕΥΚΟΥ-ΑΝΘΕΩΝ της ΘΑΣΟΥ
honey

Το μελι ΠΕΥΚΟΥ-ΑΝΘΕΩΝ της ΘΑΣΟΥ που συλλέγεται την άνοιξη έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα και μια ξεχωριστή γεύση . Βασικό ρόλο παίζει εκείνη την εποχή το ανοιξιάτικο ρείκι (ερείκη) το οποίο πέραν των συστατικών του Ανθόμελου έχει ένα δικό του άρωμα, και μια γεύση πικραμύγδαλου τα οποία παντρεύονται με αυτά του Πεύκου και με μια σειρά άλλον λουλουδιών της εποχής, με ένα τρόπο που μόνο οι μέλισσες μπορούν και το κάνουν.

pineflower
Όροι αποθήκευση / Κρυστάλλωση > 12 μήνες                                       
Φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος(< 15°C για μεγάλη χρονική περίοδο).
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ: Απρίλιος - Μάιος - Ιούλιος


Το μέλι από ΦΛΑΜΟΥΡΙ και ΚΑΣΤΑΝΟ
honey

Το μέλι από ΦΛΑΜΟΥΡΙ και ΚΑΣΤΑΝΟ συλλέγεται από ορεινές περιοχές της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ που λόγω του υψομέτρου τους διατηρούν την ανθοφορία τους έως αργά το καλοκαίρι .Συνυπάρχουν εκείνη την εποχή μαζί με βότανα του βουνού (μέντα -τσάι βουνού-φλόμος κτλ.) και το καθένα προσδίδει στο μέλι το δικό του άρωμα με κυρίαρχα αυτό του Κάστανου και του Φλαμουριού και ως δεύτερα (υπόγευση) βαθιά στον ουρανίσκο της Μέντας. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του ΚΑΣΤΑΝΟΥ εκτός των αντιοξειδοτικών συστατικών του συνίσταται για άτομα με πρόβλημα σακχάρου. Ευνοεί την καλή κυκλοφορία του αίματος, είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως κάλλιο, μαγγάνιο, βάριο, μαγνήσιο.

chestnut
Όροι αποθήκευση / Κρυστάλλωση > 18 μήνες                                       
Φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος(< 15°C για μεγάλη χρονική περίοδο).
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ: Ιούνιος - Ιούλιος


Το Μέλι Ρείκι ή Ερείκης Ονομάζεται και "Σουσουρίσιο"
honey

Μέλι Ρείκι ή Ερείκης Ονομάζεται και "Σουσουρίσιο". Είναι προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία, γι' αυτό και διατίθεται στην Ευρώπη από καταστήματα Υγιεινής Διατροφής.
Εξαιρετικό μέλι για παιδιά με αναιμία αλλά και για ηλικιωμένους. Λίγο από το μέλι αυτό είναι αρκετό για να ξανανιώσουν κυριολεκτικά. Το ρεικόμελο έχει τη μοναδική ιδιότητα να ρίχνει τη χοληστερίνη.
Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν, ότι το μέλι ρείκι ή ερείκης, εμφανίζει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με έμφαση στο ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα.
Έχει οσμή και γεύση χαρακτηριστική που αρέσει ιδιαίτερα σε απαιτητικούς καταναλωτές.
Κρυσταλλώνει γρήγορα, σε ένα με τρεις μήνες. Είναι σκοτεινόχρωμο ενώ μετά την κρυστάλλωσή του λαμβάνει μια κοκκινωπή εμφάνιση.

heather
Όροι αποθήκευση / Κρυστάλλωση > 1-3 μήνες                                       
Φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος(< 15°C για μεγάλη χρονική περίοδο).
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ: Οκτώβριος - Νοέμβριος


Γύρη
honey

Γύρη είναι η σκόνη που μαζεύουν, στα πόδια τους, οι μέλισσες στην καθημερινή τους αναζήτηση τροφής από λουλούδι σε λουλούδι. Είναι το «σπέρμα» των φυτών και περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται ένας νέος βλαστός για να ξεκινήσει την πορεία του στο να γίνει φυτό. Η μεταφορά της γύρης από φυτό σε φυτό είναι μια μέθοδος αναπαραγωγής των φυτών. Η μέλισσα, φυσικά, δεν το κάνει συνειδητά αλλά σκοπός της είναι η μίξη της γύρης με μέλι για την ανάπτυξη των δικών τους απογόνων.
Η γύρη περιέχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ένας οργανισμός στην καθημερινή του ζωή. Η σύνθεση της εξαρτάται από την φυτική προέλευση της. Στα σημαντικά συστατικά που περιέχει θα βρούμε: Πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες, άνθρακα, ορυκτά υλικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αυξητικές και αντιβιοτικές ουσίες, καθώς και συστατικά που λειτουργούν ως ορμόνες.


Ο Βασιλικός Πολτός
honey

Ο Βασιλικός Πολτός θεωρείται ελιξήριο υγείας και νεότητας και όχι άδικα αφού αποτελεί μία "βόμβα" πολύτιμων συστατικών. Περιέχει σε ποσοστό 67% νερό, 15.5 % πρωτεΐνη, 12.5 % σάκχαρα και 4% λιπίδια και μεταλλικά άλατα. Αυτό που δίνει εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι καθοριστικό για την καλή λειτουργία όχι μόνο του νευρικού συστήματος αλλά και ολόκληρου του οργανισμού. Ειδικότερα περιέχεται θειαμίνη Β1 3.9mg, ριβοφλαβίνη Β2 26,5mg, νιασίνη Β3 84mg, παντοθεικό οξύ 186mg, πυριδοξίνη Β6 2,4mg, ινοσιτόλη 100mg, βιοτίνη 1,7mg, φυλλικό οξύ 0,2mg. Περιέχει επίσης σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνες C, D, A, E, καθώς και ουσίες, όπως η ακετυλοχολίνη που βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/gr και η οποία έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα. Επιπλέον, έχει θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα.


Η Πρόπολη
honey

Η Πρόπολη (bee-glue) είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης.Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». Λαοί οι οποίοι ευδοκίμησαν στα παράλια της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για την επάλειψη ελκών και εγκαυμάτων. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων. Οι κυριότερες ερευνητικά τεκμηριωμένες ιδιότητες της πρόπολης είναι: Αντιφλεγμονώδης δράση, Αντι-ιικές ιδιότητες, Αντιμυκητιακές ιδιότητες, Αντιοξειδωτική δράση, Ανοσοποιητική δράση, Αντιισταμινική δράση.Follow us
facebook